درباره ی کتاب حسن صباح خداوند الموت نوشته ی پل آمیر:
کتاب خداوند الموت با نام دیگر حسن صباح، اثری است نوشته پل آمیر که توسط مترجم مشهور ایرانی ذبیح الله منصوری به زبان فارسی ترجمه شده است. موضوع کتاب نهضت حسن صباح از سردمداران نهضت اسماعیلیان و باطنیه در ناحیه الموت در کوه های قزوین و مناطق اطراف آن است. ترجمه این کتاب با وجود نثر روان و شیوایی نوشتار به دلیل اقتباسهای مترجم مورد انتقادهای زیادی قرار گرفته است. حسن صباح (نقش اول کتاب خداوند الموت) یکی از رهبران فرقه اسماعیلیه بود که رهبری وی باعث شد تا مذهب اسماعیلیه بارور شود. زندگی او دارای ابعاد مختلفی است و هر لحظه از زندگی اش تعریف خاص و مختص به خودش را داراست.
حسن صباح
در راس یک تشکیلات مذهبی و یک فرقه تمام عیار قرار داشت که قوانین خاص خود را در آن پیاده میکرد. آنچه که در این فرقه ساری و جاری میگشت تماما برداشت هایی بود که حسن صباح از قران و اسلام داشت و هر اجباری در درون تشکیلات به سنت و کتاب خدا نسبت داده میشد. با این عنوان که قرآن علاوه بر معنای ظاهری دارای معانی باطنی نیز هست و استخراج این معانی تنها در توان حسن صباح است،. بدین ترتیب انجام هر عملی را در درون فرقه توجیه میکرد.
سواستفاده از مذهب متاسفانه در تمامی تشکل هایی که انگیزه های مذهبی دارند اغلب مسیر مبارزه را به سمت فرقه گرایی با نقض فاحش حقوق بشر در مناسبات درون گروهی سوق داده است. هر چند چنین سازمان هایی در بدو تشکیل، بصورت یک فرقه مذهبی شناخته شده نبودند، ولی در روند مبارزه ، ماهیت فرقه ای در آنها بدلیل داشتن رهبران مذهبی و کاریزما و برداشت های شخصی از دین و مذهب، نهایتا ماهیت فرقه یی پیدا کرده و مناسبات فرقه ای در تمامی ساختار تشیکلاتی آن شکل میگرفت.
داستان حسن صباح درسهایی از تاریخ است و اینکه چگونه در هر عصر و دوره ای با برداشت های غلط از اسلام و مذهب ، باب فرقه گرایی در گروههايي که با هدف مبارزه شکل گرفته اند باز شده و مسیر آن عوض میشود و کار به زندان و شکنجه و کشتار اعضاء همان تشکیلاتی منجر میشود که روزی آنها با صداقت تمام و برای مبارزه ای تمام عیار قدم در این راه گذاشته اند.
بخشی از کتاب حسن صباح خداوند الموت:
صبح روز بعد تمام مردانی که جزء فداییان و یا در زمرهٔ رفقا بودند با لباس معمولی خود عبارت از کمرچین و شلوار در دامنهٔ وسیع الموت حضور به هم رسانیدند. علی کرمانی شب قبل شادان بود که روز دیگر روز ورزش و تمرین جنگی است. صبح زود از خواب برخاست و نماز صبح را طبق معمول فرادا خواند و لقمهالصباح خورد و راه دامنهٔ الموت را پیش گرفت.
علی کرمانی نیزهای در دست و شمشیری بر کمر و کمانی بر دوش داشت و ترکش پر از تیر را به کمر خود نصب کرده بود. آن روز هرکس او و دیگران را میدید تصور میکرد که برای جنگ میروند در صورتی که آن جوان میرفت تا ورزش کند و به تمرینهای جنگی مبادرت کند. علی کرمانی جزء فداییان بود و میدانست تا روزی که همسری نگرفته و دارای فرزند نشده، جزء فداییان است.
ولی بعد از اینکه زن گرفت و دارای فرزند شد جزء طبقهٔ رفقا میشود؛ ولی رفقا هم مثل فداییان مکلف بودند که همواره ورزش و تمرین جنگی کنند. ما تصور میکنیم اروپاییان اولین فرقههای مذهبی که در عین حال دارای جنبهٔ نظامی بودند در اروپا به وجود آمدند، در صورتی که اولین فرقهٔ مذهبی و نظامی را ایرانیان به وجود آوردند و در فرقهٔ باطنیه ورزش و تمرینهای جنگی جزء تکالیف مذهبی به شمار میآمد و مثل نماز و روزه واجب بود. ..
فهرست کتاب :
- سخن ناشر
- مقدمه ی مترجم
- داروفروشان الموت
- پیکی از خراسان
- پیک بدخبر
- موسی نیشابوری
- آنچه موسی در انتظارش بود
- کیش باطنی الموت چگونه به وجود آمد ؟
- باطنی ها در انتظار مهدی موعود بودند
- خواجه نظام الملک
- محاصره ی طبس
- مقدمه ی روز رستگاری به عقیده ی باطنی ها
- روز قیامت
- برای نجات قلعه ی طبس
- خروج از قلعه ی طبس برای ماموریت
- حمله ی سپاه سلجوقی به الموت
- باطنی ها در قومس
- بهشت مصنوعی یک قرن و نیم بعد از سال 654 هجری
- باطنی ها در ارجان و خوزستان
- خواجه نظام الملک به ملکشاه سلجوقی چه گفت ؟
- چند جمله راجع به ترکان خاتون و برکیارق
- موسی نیشابوری و یوسف جوینی
- خواجه نظام الملک چگونه کشته شد
- مرگ ملکشاه و مسئله ی جانشینی او
- اندیشه ی بر تخت نشانیدن برادر ملکشاه
- تتش در آذربایجان
- برکیارق اسیر شد
- ترکان خاتون و برکه القیس
- محاجه ی ترکان خاتون و تتش
- توطئه قتل ابوحمزه ی کفشگر
- محاکمه ی ترکان خاتون
- کشتار در اصفهان
- درخواست ترکان خاتون از حسن صباح
- جواد ماسالی در حضور تتش
- تتش دستگیر شد
- مقدمه ی سلطنت برکیارق
- برکیارق در مقام پادشاه وارد اصفهان شد
- بیماری حسن صباح
- زمینه ی سوء قصد به حسن صباح
- اظهارات حسن صباح قبل از سوء قصد
- جواد ماسالی تصمیم به سوء قصد گرفت
- مقدمه قتل ترکان خاتون
- مرگ حسن صباح
کتاب حسن صباح خداوند الموت نوشته ی پل آمیر ترجمه ذبیح الله منصوری را به همراه تخفیف ویژه ی آن خریداری کنید.