درباره ی کتاب دایره المعارف شگفتی های فضا:
عالَم
فضای داخلی منظومه شمسی
فضای خارجی منظومه شمسی
ستارگان و سیارات فراخورشیدی
کهکشان ها
کاوش های فضایی
انسان در فضا
گزیده ای از کتاب دایره المعارف شگفتی های فضا:
برخی از پیرترین ستارگان عالم که تا امروز دوام آورده اند، درون خوشه های فشرده ای یافت می شوند که از هزاران یا میلیون ها ستاره تشکیل شده اند. امگا- قنطورس با اختلاف فاحشی، روشن ترین و بزرگ ترین خوشه ی ستاره ای کروی در کهکشان راه شیری است. ستارگان درون این خوشه ی کروی چنان فشرده و نزدیک به یکدیگر واقع شده اند که دانشمندان تا مدت ها، این خوشه را ستاره ای کم نور تصویر می کردند؛ اما این خوشه ی کروی دارای 10 میلیون ستاره است که همگی در قید گرانش یکدیگر پایدار مانده اند و برخی از آن ها تقریبا به اندازه ی خود عالم، عمر دارند. احتمال می رود که امگا- قنطورس، هسته ی پر ستاره کهکشان کوتوله ای باشد که مدت ها قبل وقتی با کهکشان راه شیری برخورد کرد، ستارگان خارجی خود را از دست داد.
…………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………….
خوشه ی پروین، یکی از روشن ترین و نزدیک ترین خوشه های ستاره ای به زمین است که از عهد باستان برای بشر شناخته شده بود، از این رو به سادگی در آسمان دیده می شود. ستارگان آبی درخشانی که در قلب این خوشه قرار دارند، صرفا بخشی از یک هزار ستاره ی عضو آن را تشکیل می دهند. رنگ آبی این ستارگان، نشان دهنده ی دمای بالا و سن جوان آن هاست؛ به بیان دیگر، این ستارگان بسیار داغ تر و به مراتب درخشان تر از خورشید هستند. خوشه ی پروین را به افتخار دختران اطلس و پلیئونی در اساطیر یونانی، «هفت خواهران» هم می خوانند و در ژاپن، آن ها را «سوباره» نامیده اند. خوشه ی پروین هم مانند همه ی خوشه های باز دیگر، تا ابد باقی نمی ماند؛ ستارگان این خوشه قید و بند گرانشی ضعیفی با هم دارند و انتظار می رود که طی 250 میلیون سال آینده، به شکل برگشت ناپذیری از یکدیگر دور شوند.
فضا / ستارگان / منظومه شمسی / دایره المعارف / مصور/ کهکشان ها / کتاب / علمی / علمی دانش آموزی / نشر سایان / کلایو گیفورد
کتاب دایره المعارف شگفتی های فضا را به همراه تخفیف ویژه ی آن خریداری کنید.