کیمیای سعادت امام محمد غزالی با مقدمه ی بهاءالدین خرمشاهی از شاهکارهای مسلم نثر فارسی می باشد.
کتاب مرتبط با این کتاب: دیوان اشعار ملک الشعرای بهار
درباره ی کتاب کیمیای سعادت امام محمد غزالی
کتاب کیمیای سعادت امام محمد غزالی از شاهکارهای مسلم نثر فارسی و اثری اخلاقی و عرفانی است. غزالی در این کتاب حقیقت مسلمانی را در چهار رکن دسته بندی کرده دو رکن ظاهر و دو رکن باطن، دو رکن ظاهر عبارتند از عبادات (گزاردن فرمان حق تعالی) و معاملات (نگاهداشتن ادب در حرکات و سکنات و معیشت).
دو رکن باطن که عبارتند از: مهلكات (پرهیز از اخلاق ناپسند چون خشم و حسد) و منجیات (آراستگی دل به اخلاق پسندیده چون صبر و محبت) و به همین دلیل کتاب کیمیای سعادت امام محمد غزالی به چهار رکن تقسیم شده و هر رکن را ده اصل.
خود او در مقدمه یادآوری کرده که این کتاب را پس از احیاء علوم الدین و جواهر القرآن برای استفادهی همگان نوشته و اهل تحقیق را در مباحث این کتاب به دو اثر یاد شده ارجاع می دهد.
کتاب کیمیای سعادت امام محمد غزالی نه تنها مهم ترین اثر فارسی غزالی است. که به علت نثر ساده و لطیفی که دارد از مهمترین آثار ادبی و اخلاقی ادبیات فارسی نیز به شمار میرود. کتاب کیمیای سعادت امام محمد غزالی از دیرباز در ایران محل توجه است. و چاپ های مختلفی از آن نیز شد. که از مهمترین آنان متنهایی با تصحیحات شادروانــان احمد آرام و حسین خدیوجم میباشد.
بخشی از کتاب کیمیای سعادت امام محمد غزالی
اصل آدمی گوهر فرشتگان است
همانا که گویی چون در آدمی صفات سباع و بهایم و شیاطین و ملک در است، به چه دانیم که اصل وی و گوهر وی فرشتگی است و دیگران غریبند؛ و به چه دانیم که وی را برای اخلاق فرشتگی ایشان آفریده اند – تا آن حاصل کند ـ نه برای دیگر صفات؟ بدان که این بدان شناسی که بدانی که آدمی شریف تر و کامل تر است از بهایم و سباع. و هر چیزی را که کمالی داده باشند که آن نهایت درجهی وی بود، وی را برای آن آفریده باشند.
مثال آنکه اسب از خر شریف تر است که خر را برای بار کشیدن آفریده اند و اسب را برای دویدن در جنگ و جهاد. تا در زیر سوار چنانکه میباید می دود و می پوید. و وی را قوت بار کشیدن نیز دادهاند – همچون خر – و کمالی زیادت نیز داده اند. که خر را نداده اند؛ اگر وی از کمال خویش عاجز آید، بر وی پالان سازند و با درجه خر افتد، و این هلاک و نقصان وی بود.
همچنین گروهی پنداشتند که آدمی را برای خوردن و خفتن و جماع کردن و تمتع کردن آفریده اند و همه روزگار در این برند و گروهی پندارند که وی را برای غلبه و قهر و استیلا کردن آفریده اند، چون گرد و ترک و عرب و این هر دو خطاست: که خوردن و جماع کردن راندن شهوت باشد و این خود ستوران را داده اند ـ و خوردن ستور بیش تر از خوردن مردم باشد، و جماع گنجشک بیش تر از جماع آدمی است ـ پس چون آدمی از ایشان شریف تر ؟ و غلبه و استیلا، به غضب باشد و این سباع را داده اند.
فهرست کتاب کیمیای سعادت امام محمد غزالی
- در شناخت نفس خویشتن
- در شناختن حق تعالی
- در معرف دنیا
- در معرفت آخرت
- اعتقادات اهل سنت
- در طلب علم
- در طهارت است
- در نماز است
- در زکوه است
- در روزه است
- حج است
- قرآن خواندن
- ذکر حق تعالی
- ترتیب وردها
- آداب طعام با دیگران
- آداب نکاح
- آداب کسب
- شناختن حلال و حرام
- حق صحبت خلق
- آداب عزلت
- آداب سفر
- آداب سماع و وجد
- امر معروف و نهی از منکر
- در پیدا کردن ریاضت نفس
- در علاج شهوت شکم و فرج
- از رفع مهلکات شر سخن و آفت های زبان
- در علاج بیماری خشم و حقد و حسد
- در علاج دوستی دنیا
- در علاج مال آفت بخل
- در علاج دوستی جاه و حشمت
- در علاج ریا و نفاق اندر عبادت
- در علاج کبر و عجب
- در علاج غرور و فریفتگی
- در توبه
- در صبر و شکر
- در خوف و رجا
- در فقر و زهد
- در صدق و اخلاص
- در محاسبه و در مراقبت
- در تفکر و ندامت
- در توکل و توحید
- در محبت و شوق
- در مرگ و احوال آخرت
- فهرست اعلام
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.